Wat gebeurt er allemaal in Gent om jongeren meer buiten te krijgen? Enkele concrete voorbeelden!

Door: Febe Meganck, Fien Vercaigne, Stefani Roelants en Nele Verstraete

Gent bestaat voor een groot deel uit jongeren. Je hoort wel eens zeggen: “De jeugd komt niet meer buiten, het zijn allemaal kamerplantjes tegenwoordig.” Maar is dat wel zo? En wat doet de stad Gent om haar jongeren buiten te krijgen?

Cultuur

De stad Gent voorziet een groot aanbod aan cultuur, iets wat opmerkelijk zichtbaar is als je in de straten van Gent rondloopt. Alleen al als je door de straten van Gent doolt, wandel je rond in een stukje geschiedenis dat borrelt van cultuur. Deze lijn zet zich ook voort onder de jongeren. Er zijn heel wat mooie initiatieven voor jongeren die interesse hebben voor cultuur zoals street art, De Uitpas, musea voor jongeren. We spitsen ons nu vooral op stampmedia en Tumult.fm.

StampMedia is een heel uniek concept. Kort gezegd is het een onafhankelijk persagentschap voor jongeren. Alles wordt en is er geschreven door de jongeren. Het doel van de organisatie is vooral de jongeren aan het woord laten en de kloof tussen hen en de media verkleinen. Alle jongeren tussen 16 en 26 jaar kunnen zich aanmelden bij de organisatie.

Bovendien is StampMedia de eerste organisatie in Vlaanderen dat erkent is als ‘algemeen nieuwsmedium’.

De jongeren worden er begeleid en leren de kneepjes van het vak. Ze schrijven alles zelf en de organisatie verspreidt de artikels dan aan de mainstream pers. Op deze manier komt de stem van de jongeren in de media. Want de jongeren vinden zelf dat ze vaak in een verkeerd daglicht komen te staan in de huidige media. Kortom StampMedia is een organisatie waar iedereen terecht kan die iets kwijt wil. Bovendien krijg je er een leuke en leerrijke ervaring bij.

Tumult.fm is een radiozender georganiseerd door Cultuurplatform van Urgent.fm en cultuur- en onderwijspartners van de stad Gent. Het is het communicatieve en artistieke luik van de urgent.fm.

Het doel van Tumult.fm is vooral om een andere kant van Gent te laten zien op cultuureel vlak. Ze willen open-minded zijn en de luisteraars informeren over de verschillende onbekende pareltjes die zich in Gent bevinden. Het cultuurplatform heeft een zeer eigen kijk op kunst en cultuur en gaan opzoek naar rebelse exposities of interessante kunstenaars. Deze kunstenaars laten ze dagelijks aan het woord op Urgent.fm. Naast een radio hebben ze ook een online platform. Op deze site krijg je diverse video’s, recensies en beelden van achter de schermen te zien.

Tumult.fm is er niet enkel voor de jongeren en de luisteraars, maar ze bieden ook de kunstenaars en extra platform aan om mensen te bereiken. Tumult blijft de kunstenaars steunen ook na hun sessie op de radio. Daarom organiseert Urgent.fm het kunstenfestival ‘TUMULTINGENT’. Op dit festival geven ze de kunstenaars dus de kans om uit hun atelier te komen en zich kenbaar en merkbaar te maken in de stad Gent.

We kunnen besluiten dat de stad Gent dus wel degelijk een cultuurstad is, die rekening houdt met de jongeren. Naast de klassieke musea voorzien ze verschillende projecten waar jongeren zelf creatief aan de slag kunnen gaan. Maar er zijn ook organisaties die jongeren informeren over cultuur in Gent.

Sport

Op vlak van sport is er voor de Gentse jeugd heel wat te doen. De stad heeft allerlei sportcentra ingericht, gaande van zwembaden tot sporthallen, turnzalen tot fitnesscentra. Ook heeft ze hoogteparcours en enkele skateparken. Natuurlijk mogen we het recreatiedomein en de sportkampen niet over het hoofd zien.

Op die laatste twee gaan we iets dieper in.

Gent heeft een groot recreatiedomein: De Blaarmeersen. Hier kan je terecht om te zwemmen en te zonnen in en aan het meer, kamperen in de natuur, gezellig wandelen rond de vijver, over de heuvels en door de bossen. Ook is er een groot sportaanbod aanwezig, keuze genoeg voor jong en oud. Gaande van actieve en ruige sporten (voetbal, rugby, atletiek) tot rustigere sporten (kajak, hengelen). Nood aan een teambuildingsactiviteit voor je jeugdbeweging of klas? Daarvoor kan je ook terecht bij De Blaarmeersen. Zij bieden hoogteparcours, laagteparcours maar ook specifieke teambuildingsactiviteiten aan. Kort om, voor ieder wat wils.

Al deze initiatieven op vlak van sport zijn het hele jaar door open om jongeren te ontvangen en te laten bewegen. De sportkampen daarentegen worden enkel tijdens de schoolvakanties georganiseerd. Jongeren die tijdens hun vakantie een beetje extra beweging willen nemen en zich sportief willen amuseren, samen met leeftijdsgenoten, kunnen terecht op deze sportkampen. Er worden zowel specifieke sportkampen als omnisportkampen georganiseerd. Bij specifieke sportkampen kiezen de jongeren voor één bepaalde sport die vooral aan bod zal komen gedurende de sportweek. Bij omnisport bestaat het kamp uit allerlei verschillende sporten waarbij er niet maar één benadrukt wordt.

Veel keuze dus voor de Gentse jongeren om zich op sportief vlak te amuseren in hun stad. Zowel buiten- als binnenpret verzekerd.

Inspraak

De stad Gent bruist van het jong leven. Naar deze jongeren moet geluisterd worden want zij zijn tenslotte toch de toekomst. Wie kan er beter opkomen voor de mening van jongeren dan jongeren zelf? Dit vindt de stad Gent ook en voorziet daarom verschillende organisaties waar jongeren hun mening kunnen laten horen en hiermee aan de slag kunnen.

Net als in andere steden en gemeenten beschikt de stad over een jeugdraad. Dit is een groep jongeren tussen 16 en 30 jaar die maandelijks samen vergadert. Ze bespreken hoe de stad hen nog beter kan ondersteunen en informeren andere jongeren over het Gentse beleid. De jeugdraad probeert jongeren te bereiken die zelf niet in de jeugdraad zitten door verschillende acties te organiseren. Zo is er een open jeugdraad waar jongeren hun mening en verwachtingen kwijt kunnen. Op 29 november 2016 was er zo een open jeugdraad. De jeugdraad had vragenlijsten, over de verwachtingen van de jongeren naar de jeugdraad en de stad Gent toe, verzonden naar erkende jeugdbewegingen. Van 76 jeugdbewegingen kregen ze een ingevulde lijst terug. Deze lijsten werden vergeleken en besproken op de open jeugdraad. Onder de jeugdbewegingen zaten verschillende doelgroepen. Zo waren er niet alleen de standaard jeugdbewegingen zoals de scouts maar ook jeugdbewegingen die gericht waren op jongeren met een beperking, holebi’s, gelovigen,… Doordat de doelgroepen van de verschillende jeugdbewegingen zo omvangrijk waren, werden veel verschillende jongeren met veel verschillende meningen aangesproken.

Ondanks de diversiteit van de jeugdbewegingen lagen hun belangen vaak dicht bij elkaar. Zo kwamen er onderwerpen naar boven als lokalen, nieuwe leden, subsidies, ruimte tot uitgroeien, etc. Men focuste dus vooral op meningen van jongeren in functie van hun jeugdbeweging en niet op de eigen mening van de jongere. Ook is de jeugdraad vooral gericht op jongeren binnen een vereniging, wat de vraag oproept hoe het dan zit met de jongere die niet in een jeugdbeweging actief is?

Voor jongeren zonder vereniging zijn er ook opties. Het Gentse stadsbestuur zakt tweemaal in eenzelfde bestuursperiode naar alle 25 wijken af voor een breed debat met de wijkbewoners over alle wijkrelevante thema’s. Iedereen is op dit evenement welkom. Jongeren kunnen er samen met volwassenen hun mening bespreken. Zo bespraken ze leefbaarheid, onderwijs, jeugd, verkeer, ruimte voor ontmoeting,samenleven, kwaliteitsvol wonen en kansarmoede.

We kunnen besluiten dat de stad Gent heel wat mogelijkheden biedt voor de Gentse jeugd, op allerlei vlakken. Voor cultuur, sport en inspraak in hun stad is er al zeker ruimte en worden heel wat initiatieven aangeboden. Maar wat vinden de Gentse jongeren zelf? Dat lees je in onze volgende post.

Bibliografie

Jeugdraad Gent (2017, april ). Opgehaald van jeugdraad Gent : http://www.jeugdraadgent.be/

Tumult (2017, april 30). Opgehaald van Tumult : https://tumult.be/

Stampmedia . (2017, april 28). Cultuur. Opgehaald van stamp media : http://www.stampmedia.be/rubriek/cultuur/

Gent (2017, mei). Welkom op de jongerensite. Opgehaald van stad.Gent: https://stad.gent/jongeren

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s