Love is in the air, jongeren over liefde, seks en robots.

Auteurs: Anke Deryckere, Laura Carrein, Amber Adriaens, Anke De Backer en Lana Christiaens

We zijn allemaal wel al eens verliefd geworden. Sinds het bestaan van de mensheid voelen man en vrouw zich tot elkaar aangetrokken. Ook man-man, vrouw-vrouw en alle mixen daartussenin, worden stilaan helemaal aanvaard. We gaan nog een stapje verder, vandaag is trouwen met je huisdier ook mogelijk op Marryyourpet.com. Hoe zal de liefde blijven evolueren? In een wereld waar de technologie sneller gaat dan het licht: zullen wij over 50 jaar in het huwelijksbootje treden met een robot? Hierover gingen we in gesprek met 25 jongeren in de Vooruit.

robot1 

Als we denken aan de toekomst dan zien we spontaan robots en vliegende auto’s en de mogelijkheid tot reizen in de tijd. Ons beeld van een robot is er één van glimmend metaal en houterige bewegingen. Vandaag de dag worden ze al gebruikt om het menselijk leven gemakkelijker te maken, denk maar aan een koffiezetapparaat, een smartphone of een zelfrijdende grasmaaier. Maar met dit beeld voor ogen, kan je je heel moeilijk een romance inbeelden tussen jou en deze gebruiksvoorwerpen.

robot2In de filmwereld krijgt een robot soms een menselijk gedaante. Denk maar aan Metropolis een van de eerste films ooit gemaakt of Star Wars en I Robot met Will Smith. Robots nemen een groot deel van onze taken over, dus een menselijk gedaante is niet zo vergezocht. Zal de snel evoluerende technologie in een verre of nabije toekomst in staat zijn om robots evenwaardig te maken aan mensen, waarbij je zelf geen verschil meer ziet tussen mens en robot? En bestaat er dan een mogelijkheid om verliefd worden op dat hoopje technisch-in-elkaar-gestoken metaal?

Als we de jongeren bevragen over het idee, staan ze niet echt te springen.

  • “ Er bestaan al mensen, wij willen geen look-a-likes.”
  • “ Ook al lijkt een robot menselijk, een echte band zou ik er niet mee kunnen hebben.”
  • “ Een robot kan geen liefde bieden, jij kan alleen maar liefde aan de robot geven.”
  • “Als robots onze huishoudelijke taken opknappen, worden we lui en dik. We moeten onze klusjes zelf klaren.”
  • “Als iedereen verliefd wordt op een robot, zal de mensheid uitsterven.”
  • “Mensen zullen altijd behoefte hebben aan menselijk vlees.”

robot3Het standpunt is zeer duidelijk: ze moeten er niet veel van weten. Dat de mens bang is voor verandering wordt hier nog eens bewezen. Maar moeten we niet juist overlopen van spanning en enthousiasme? Ons leven zal er alleen maar makkelijker op worden, we zullen meer tijd hebben voor wat we graag doen. “Hoera!”, maar met een heel klein vreugde sprongetje. De jongeren blijven bij hun standpunt: “Laat het maar zijn zoals het is, wij als mens hebben al genoeg kapot gemaakt. We moeten het leven leren aanvaarden zoals het nu is.”

Het idee dat robots mee zullen draaien in de samenleving is nochtans geen ver-van-ons-bed-show. Er bestaat een kans dat je vannacht geen oog zal toedoen want de technologie is er al volop mee bezig. Denk maar aan het robothondje Aibo, ter vervanging van een huisdier. Of als we even met het vliegtuig naar het Oosten vliegen, zien we dat ze daar volop bezig zijn met het ontwerpen van een zo menselijk mogelijk metalen persoon.

Persoon, is dat wel het juiste woord? Want kunnen we bij robots echt spreken over een persoonlijkheid? De jongeren beweren dat zij robots zullen blijven zien als machines. Ook al krijgen ze een menselijk gedaante: het blijven voorgeprogrammeerde wezens.

In de toekomst zou je droomvrouw of man voorgeprogrammeerd kunnen worden, volledig naar jouw wensen. De ideale man of vrouw in een handomdraai. Fantastisch toch? Of niet? Voor de eenzame, hopeloze zielen onder lijkt het alvast een mooie oplossing.

Helaas schuilt ook hier een addertje onder het gras. In een relatie leer je wikken en wegen: er komen momenten waarop je aan je zelf moet werken en waarop je de andere zijn gebreken moet leren accepteren. Je partner is als een spiegel die je af en toe met je neus op de feiten duwt. Als je partner je altijd gelijk geeft dan wordt je lui en loop je het gevaar om je eigen gebreken niet meer in te zien.

En worden we niet juist verliefd op een persoonlijkheid, op een eigen uniek karakter? Dus echt verliefd worden op een robot, kan alleen als die robot ook een eigen willetje heeft. Maar kan een robot een eigen wil hebben of blijft die eigen wil steeds de wil van de programmator? Misschien kan een robot wel zo geprogrammeerd worden dat ze een eigen wil krijgen: een persoonlijkheid die groeit door levenservaringen. Hoe onvoorstelbaar dit ook klinkt, in de romantische sciencefictionfilm ‘Her’ van Spike Jonze wordt het heel geloofwaardig. Het computersysteem Samantha is nieuwsgierig naar de wereld van de mensen, ze leert elke dag bij en evolueert tot een scherpzinnige (gespreks)partner voor de eenzame Theodore.

robot4

Een eigen wil, allemaal goed en wel, maar wat gebeurt er als die eigen wil iets verkeerd doet? Per ongeluk een hondje dood trapt of een baby laat vallen of doelbewust een moord pleegt! Kunnen we dan spreken van schuld? Als we spreken over een eigen persoonlijkheid komt er schuld bij kijken: het éne kan niet zonder het andere. En dan kan het gevaarlijk worden! De jongeren zijn het er over eens dat we de controle moeten blijven behouden over die robots anders worden ze machtiger dan de mensen en dan zouden ze wel eens kunnen beslissen om ons uit te roeien. We mogen ook niet vergeten dat er veel mensen zijn met een slecht karakter: ook zij kunnen robots maken en programmeren. We willen niet weten wat er dan allemaal kan fout lopen. Hoe verder we er over nadenken, hoe meer schrik we krijgen. In eerste instantie leek het heel interessant, maar nu begeven we ons op glad ijs.

robot5Het kan ook anders. Stel je loopt in de stad en aan de overkant van de straat loopt een super knappe dame of heer. Je denkt bij jezelf; ‘Hmm, die mag mij wel eens mee uit vragen.” Hierbij beoordeel je puur op het uiterlijk. Wat als je te weten komt dat het een robot blijkt te zijn? Het idee van verliefd worden kan je misschien al rap vergeten, maar de optie seks heb je nog. Als we de prostituees nu eens vervangen door een robots. “Uit psychologisch onderzoek over betaalde seks blijkt dat de belangrijkste redenen om een prostituee te bezoeken; afwisseling, vrijblijvendheid en impopulariteit bij de andere sekse zijn. Dezelfde redeneringen kunnen leiden tot seks met robots, die bovendien geen Soa’s overdragen, zich aanpassen aan jouw wensen en je met hun ingebouwde vibrators in de zevende hemel brengen.” Of blijft het idee dat het geen persoon is van vlees en bloed ervoor zorgen dat we erectieloos blijven?

Onlangs nog was er in het nieuws te lezen dat een vals Tinder-account van een knappe brunette de ronde deed. Vele mannen gingen zonder vermoeden een gesprek aan. Maar al snel bleek het geen gewone brunette te zijn, ze begon nogal aparte vragen te stellen. Zo vroeg ze: “Wat maakt je menselijk”, “Als je me ooit zou kunnen ontmoeten, welke plek zou je kiezen?”. Het account bleek een reclamestunt te zijn voor de nieuwe thriller ‘Ex Machina’ waarin het meisje een robot speelt. Eén man kon er echt niet mee lachen. De stunt ging volgens hem te ver omdat er met zijn gevoelens werd gespeeld. Dus mensen kunnen aangetrokken worden door een beeld en er ontstaat al een soort van emotionele band ook al hebben ze deze persoon nog nooit in het echt ontmoet.

Dus een oppervlakkige relatie en wat vlinders in de buik tot daar aan toe maar een serieuze liefdesrelatie met een robot houden we vandaag nog niet voor mogelijk. Of jij in de toekomst en robotlief zal hebben, heeft veel te maken met hoe je zelf in het leven staat en hoe je tegenover verandering kijkt. Wij kunnen de toekomst niet voorspellen: draait het goed uit voor de mensheid of juist niet? Zal de toekomst ons verassen of juist teleurstellen? Voorlopig zijn we tevreden met hoe het nu is en geven we de voorkeur aan een lief van vlees en bloed!

Bibliografie

De Cock T. (2007). Verliefd op een robot. Geraadpleegd op 20 april 2015 op http://www.nieuwsblad.be/cnt/gku176sni

Hinz A. (2007). Robotliefde en seks. Geraadpleegd op 20 april 2015 op http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2007/september/Robotliefde-en-seks.html

Hoe het Tinder-profiel van dit meisje het SxSW-festival in verleiding brengt .(2015). Geraadpleegd op 25 april 2015 op http://www.demorgen.be/technologie/hoe-het-tinder-profiel-van-dit-meisje-het-sxsw-festival-in-verleiding-brengt-a2253987/

Lesaffer, P. (2008). Kun je verliefd worden op een robot? Geraadpleegd op 20 april 2015 op http://www.standaard.be/cnt/ak1t30kc

Van Der Plas, A. (2009). Trouwen met robots. Geraadpleegd op 20 april 2015 op http://delta.tudelft.nl/artikel/trouwen-met-een-robot/19126

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s