Wonen in de toekomst

Auteurs: Jeroen De Vleesschauwer, Yasmina Goossens, Scrolan de Schutter, Eliza Verschraege en Wenke Theunynck

Hoe we later zullen leven, blijft een groot vraagteken. Bij het zoeken naar een antwoord op die vraag, zijn er alvast twee mogelijkheden; of je zoekt naar oplossingen die heel dicht bij de werkelijkheid staan, of je zoekt het net heel ver. Deze twee mogelijkheden liggen mijlenver uit elkaar. Het antwoord op deze vraag ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

Onze wereld en manier van leven evolueren dagelijks. Zo zijn onze gebruiken en gewoonten al lang niet meer dezelfde als die van tien jaar geleden. Wanneer we een huis van pakweg 20 jaar geleden zouden vergelijken met een woonkamer van nu, zijn de verschillen bijna niet meer te tellen. De mens leeft, woont en werkt helemaal anders. De mens heeft andere behoeften. Andere wensen. En dat zal alleen maar verder evolueren. De toekomst zal de mens en zijn woonst zonder twijfel voor hete vuren doen staan. Zo zullen we zullen met steeds meer op een kleinere oppervlakte wonen. Ecologie en duurzaamheid zullen ook niet meer weg te denken zijn. Als we willen, kunnen we de toekomst steeds één stap voor zijn. Kijk gerust even mee in het huis van de toekomst.

Huis en tuin

In de toekomst gaan we kleiner wonen. Op die manier kunnen we meer inspelen op de uitdagingen rond milieu en publieke ruimte. Er wordt ook meer en meer gedacht aan alternatieve woonvormen zoals co-housing, kangoeroewonen en duplexwonen.

Van op afstand kan je vandaag in je woning het licht aandoen en de verwarming wat hoger draaien. Dit doe je via je iPhone, iPad of een centraal touchpanel. Je kan je verlichting en verwarming zelfs programmeren om op een bepaald tijdstip aan te springen of uit te schakelen. Domotica wordt de sleutel tot een woning die perfect inspeelt op de hedendaagse en toekomstige wensen en noden. Toegangscontrole en beveiliging van je woning, energiesparen, video en audio, je rolluiken afstemmen op het opkomen en ondergaan van de zon,…

Via aanwezigheids- en bewegingssensoren, maar ook temperatuur- en lichtsensoren kunnen we het wooncomfort en de beveiliging in ons huis gevoelig verhogen. De temperatuur- en lichtsensoren meten de temperatuur en lichtinval op ieder moment en kunnen zo op een slimme manier de verwarming en zonverduistering aansturen. De aanwezigheids- en bewegingssensoren maken het dan weer mogelijk om bijvoorbeeld de aanwezigheid van de kuisvrouw in je huis te registreren. Ze kunnen ook alarm slaan als er ongewenste bezoekers je huis betreden.

De tuinen van de toekomst zijn kleine tuinen. Door de alsmaar duurdere grondprijzen en de toenemende bevolking worden onze percelen alsmaar kleiner. Het gevolg is dat onze groene buitenruimte steeds schaarser en beperkter wordt. Soms is een gevel, entree, balkon, vensterbank of raam al voldoende om in te richten als een ‘tuin’.

Keuken

In de keuken van morgen doe je meer dan koken alleen. De keuken wordt meer dan ooit het hart van het huis. Koken wordt makkelijker, en zal ons helpen creatiever aan de slag te gaan met onze ingrediënten. Ikea hoopt in 2025 al een nieuwe keuken-ervaring te kunnen bieden. Een camera – die ze boven het werkblad zouden plaatsen – helpt je aan recepten en doet suggesties aan de hand van de ingrediënten die je in huis hebt. Ondertussen kan je jouw gsm draadloos opladen of jouw eigen recepten online delen. In 1-2-3 tover je het werkblad om in een kookplaat of microgolfoven.

Je ingrediënten haal je uit de koelkast, maar ook die is ge-update. De koelkast weet wat je nog in voorraad hebt en wanneer alles vervalt. Vanop je koelkast kan je in enkele klikken ook online je boodschappen doen.

Niet alleen de keuken zal veranderingen ondergaan, ook ons eten zelf. Door de overconsumptie van de mens vandaag, komt men met creatieve oplossingen op de proppen. Wat dacht je van insecten en stamcelburgers als alternatief voor de hedendaagse cote a l’os? Genetische manipulatie is een hot topic, maar wie weet eten we binnenkort wel allemaal groenten en fruit uit de tuin van een laboratorium.

In diezelfde keuken kunnen we binnenkort ook onderwijs volgen. MOOCs (Massive Open Online Courses) worden nu al steeds vaker vernoemd wanneer het over onderwijs gaat, maar wij zien dit fenomeen in de toekomst alleen maar frequenter voorkomen. Dankzij MOOCs volg je van thuis uit verschillende lessen, van diverse specialisten uit de hele wereld. Zij plaatsen hun cursus online en jij volgt mee vanop een afstand. En dat terwijl je een koffie drinkt, of terwijl je, met je pyjama nog aan, in de zetel zit.

MOOCs winnen veld, doordat ze hun nut al bewezen hebben. De opleidingen die je online kan volgen zijn dikwijls van hoge kwaliteit en bieden dus wel degelijk goed opgeleide studenten voort.

De badkamer

Als je de badkamer binnenstapt, zal je niet weten wat je ziet. Overal groen! De planten die je aan het plafond ziet hangen zijn Asparagus Cetaceus. Zij zorgen voor schone lucht in de badkamer. Planten in de badkamer zorgen ervoor dat er meer gezonde lucht in de badkamer omdat zij meer zuurstof afgeven dan verbruiken.

Planten zuiveren niet alleen de lucht, maar ook het water. Daarom bestaat onze badkamer uit een schattig mini-ecologisch waterzuiveringssysteem. Het regenwater wordt gezuiverd door planten zodat je ermee kan douchen, het water wordt dan doorgestuurd naar de wasmachine en als laatste wordt het als toiletwater gebruikt. Ecologisch denken en water hergebruiken dus.

Onze badkamer is niet meer boven verstopt achter een deur, maar een deel van de woonkamer. De badkamer wordt een belevingsruimte om te ontspannen. De kranen zijn uit transparant materiaal gemaakt waardoor je het wat erdoor ziet stromen.

Als je een douche neemt, zie je dat je de krant kunt lezen op de douchegordijnen. Ook technologie bestaat in deze groene badkamer! Het douchegordijn bestaat uit een flexibele display waarop je op Youtube of Facebook kan (als dat nog bestaat).

De vloer kan bestaan uit de textuur van zand of sneeuw, en nog andere leuke dingen! Je kan de textuur van de vloer aanpassen zodat je fijn na je douche kan rondlopen. Je kan ook relaxerende geluiden afspelen en de afbeeldingen op de muren veranderen. Alles in het teken van ontspanning.

Waar de wastafel is? Geen paniek! Om plaats te besparen zit de wastafel gewoon in de muur verwerkt, je kan hem er gewoon uitschuiven als je wilt. Er is ook een interactieve spiegel aanwezig die je tips geeft over je make-up of je kan er zelfs mee bellen! Let wel op dat je dan niet meer in je blootje staat.

De badkamer van de toekomst zal dus ecologisch, sociaal en luxueus zijn. Alles gericht op het ontspannen in een wereld die steeds meer stress bevat.

Woonkamer

Dan komen we nu in de woonkamer. Doe het licht maar aan, dan springen alle schermen rond je heen ook aan en kan je je rustig neerleggen in de zetel. Leg je telefoon op tafel, dan begint die zo weer op te laden. Heel je woonkamer zal een aanklikbare ervaring worden.
Ben je de kleur van het behang beu? Geen enkel probleem, met een eenvoudige swipebeweging kan je het digitaal behangpapier van kleur en motief laten veranderen.
Dus als je even tijd wil spenderen in een kleurrijke omgeving vol vissen, of een bos met verschillende dieren, is dit geen enkel probleem.
Alles is verbonden met elkaar, dus je kan gemakkelijk de post op je 3D-tv of hologramprojector veranderen via je tablet of het touchscreen in je salontafel.

Zorg

We zullen steeds meer zelf onze ziektes kunnen behandelen in de toekomst, omdat het materiaal steeds beter zal worden.
Je gewone horloge zal je hartslag, lichaamstemperatuur, fitnessrecord kunnen waarnemen.
Er bestaan nu zelfs al apps die je helpen met je gezondheid. Ze versturen dan een melding als je te lang lichamelijk inactief bent geweest, of versturen een smiley of vind-ik-leuk als je 10000 stappen hebt gezet of een workout hebt gedaan.
Later zal je ook wel apps krijgen die de uitslag van je bloedonderzoek naar je doorsturen of de uitslag van de cardioloog.
De geneeskunde van de toekomst is digitaal. Je zal zelf aan de hand van programma’s voor jezelf kunnen zorgen. De programma’s zullen je genetische informatie en verleden van ziektes en breuken enzovoort bevatten waardoor ze gedetailleerde en aangepaste informatie en tips kan meegeven.

De slaapkamer

Tot slot belanden we in de meest intieme ruimte van het huis, de slaapkamer.Stel je voor, je had een echte baaldag op het werk, je bent stikkapot, rilt als een riet en wil zo snel mogelijk onder de wol. Een spraakbestuurde deur opent de slaapkamer van de toekomst. Je doet je kleren in de ingebouwde wastrommel en schuift de glazen wand open naar je bed. Met een kleine afzet beland je in je zachte, maar vooral lage bed. Het behangpapier schijnt onmiddellijk rustgevende taferelen uit en de lakens warmen zich langzaam aan op. Een heerlijke geur van lavendel prikkelt je neus. Met een armzwaai zet je het geprojecteerde scherm aan en geniet je van je favoriete soap.

Dit soort oppeppende momentjes zullen in de toekomst, realiteit kunnen worden. Even een korte analyse maken van dit moment. Wat al vast staat is dat de slaapkamer zal moeten inboeten qua ruimte. Slaapkamers met extra zitgedeelte of enorme dressings, zullen in de toekomst moeten wijken voor ingebouwde oplossingen.

De luxe van een grote oppervlakte maakt plaats voor creatief omspringen met het ruimtegebruik door bv. schuifbare, grote wanden die de kamer indelen of de bedden verlagen zodat de ruimte minder vol lijkt te staan.

Alles wat in de slaapkamer staat, zal een evolutie ondergaan. Ook technologie zal zich meer en meer laten gelden. Denk maar aan lichtgevend behang dat kan worden aanpast naargelang jouw gemoedstoestand. De bedden zullen nog meer geautomatiseerd worden om de perfecte slaaphouding te ondersteunen bijvoorbeeld ‘een actief bed’, dat zich zowel aan uw vorm als aan uw druk aanpast. Waar vroeger een groot tv-scherm hing, zal nu slechts een oppervlakte van de muur worden gebruikt om te projecteren of te integreren in de muur zelf.

Stofproducenten springen mee op deze evolutionaire kar. Zij zijn al hevig aan het experimenteren met geurcomponenten in de stoffen (die dienen voor de lakens) te verwerken. Ze onderzoeken de eigenschappen van stoffen en kwamen bij bepaalde stoffen die de lichaamstemperatuur kunnen doen dalen of stijgen wanneer dat nodig is. Dit zijn slechts enkele vernieuwingen die u misschien morgen in uw slaapkamer kan spotten.

Hoe uw huis van de toekomst eruit zal zien is ook voor ons nog een raadsel. Feit is wel dat de mens snel verandert. Van zijn omgeving eist de mens even snelle aanpassingen. Het huis van de toekomst zal dus meer dan ooit ten dienste staan van zijn bewoners. Of dat een goed ding is, laten wij in het midden. Time will tell.


Bibliografie:

Bureau Binnenshuis. (sd). Slaapkamer van de toekomst. Opgehaald van http://www.bureaubinnenshuis.nl/inspiratie/slaapkamer-van-de-toekomst.html

Gray, R. (2011, 10 22). How the bathroom of the future may look. Opgehaald van http://www.telegraph.co.uk/technology/news/8843252/How-the-bathroom-of-the-future-may-look.html

Kviv. (sd). Zonder zorgen naar de volgende morgen. Opgehaald van http://www.kviv.be/sites/ie-academie.be/files/article/content/zonder_zorgen_naar_de_volgende_morgen.pdf

Logic Immo. (sd). In de toekomst gaan we kleiner wonen. Opgehaald van http://www.logic-immo.be/nl/immo-nieuws/in-de-toekomst-gaan-we-kleiner-wonen-24891.htm

Mediawijsheid. (sd). MOOC. Opgehaald van http://www.mediawijsheid.nl/mooc/

Muynck, E. D. (2014, 4 15). Gezien in Milaan: de badkamer als belevingsruimte. Opgehaald van http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140415_016

nrc.nl. (2013, 8 5). Hoe wordt straks de allereerste burger van kweekvlees gepresenteerd? Opgehaald van http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/05/allereerste-kweekburger-van-twintigduizend-reepjes-spierweefsel-wordt-vandaag-gepresenteerd/

nrc.nl. (2013, 8 6). Kweekburger of vegavlees? Opgehaald van http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2013/augustus/06/kweekburger-of-vegavlees-1280483

One. Smart Control. (2014, 7 7). Smart Homes, de toekomst van domotica en wonen? Opgehaald van http://onesmartcontrol.com/domotica-blog/wat-is-domotica/smart-homes-toekomst-domotica/

Tuinlabo. (2015). De tuinen van de toekomst zijn meestal kleine tuinen! Opgehaald van http://www.tuinlabo.be/tuintrends/de-tuinen-van-de-toekomst-zijn-meestal-kleine-tuinen/

Urbanflora. (2012, 6 7). Planten spelen grote rol in badkamer van de toekomst. Opgehaald van https://urbanfloranl.wordpress.com/2012/06/07/planten-spelen-grote-rol-in-badkamer-van-de-toekomst/

Weekend Knack. (2015, 4 15). Ikea presenteert de keuken van de toekomst. Opgehaald van http://weekend.knack.be/lifestyle/wonen/design/ikea-presenteert-de-keuken-van-de-toekomst/article-normal-563789.html

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s