Sneeuwwitje en de zeven granaten

Disneyprinsessen zijn schoondochters om u tegen te zeggen: ze zijn onschuldig, charmant en poeslief. Of dat denSneeuwwitje en de zeven granatenken we toch…

Sprookjes waren vroeger ongelooflijk gruwelijk. De verhalen waren veel harder en gewelddadiger dan de verhalen die we nu kennen. Zo at Roodkapje het vlees van haar grootmoeder, dronk haar bloed en sliep naakt met de wolf. De stiefzus van Assepoester hakte haar tenen af om toch in het muiltje te passen. De boze stiefmoeder van Sneeuwwitje kwam tot drie keer toe naar het bos om Sneeuwwitje te doden en moest tenslotte zelf dansen op haar blote voeten op hete kolen… tot ze stierf.

De term sprookje is dus best misleidend. Wij denken aan vrolijke, fantasierijke kinderverhalen, maar eigenlijk betekent sprookje ‘wat gesproken is’. De verhalen die toen verteld werden, waren gruwelijk genoeg om mensen schrik aan te jagen over de wereld waarin ze leefden. Tijdens de romantiek vond de verharmlösing plaats, waar sprookjes ontdaan werden van gruwelijke en seksuele eigenschappen. Vanaf nu waren sprookjes wel voor kinderoortjes bestemd.

De kunstenaar Herr Nilsson wil met zijn street art tonen hoe we goed en kwaad zien in de wereld. Zijn werken worden bewust niet in een museum getoond omdat die daar niet tot hun recht zouden komen. Hij koos ervoor om ze op openbare plaatsen te schilderen om de werken zo in connectie te brengen met de omgeving en de mensen. Deze lieve prinsesjes promoten geweld en staan achter een hoekje te gluren tot er een slachtoffer voorbijkomt. Kinderfiguren krijgen dus dezelfde functie als vroeger: de stuipen op het lijf jagen!

Als je de kunstenaar –onherkenbaar- aan het werk wil zien, klik dan hier.

 

bronnen:

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s