Luisteren naar kleuren: het kan!

Ooit al eens geprobeerd om het concept ‘kleur’ uit te leggen aan mensen die kleurenblind zijn? Geen simpele opgave gezien ze er geen idee van hebben wat kleuren zijn. Daarom zijn er mensen die onderzoek doen naar een mogelijkheid om mensen die kleurenblind zijn toch kleuren te laten waarnemen. En dat is nu gelukt.

Neil Harbisson is zelf kleurenblind, maar kan dankzij een eyeborg toch kleuren waarnemen. Niet door middel van zijn ogen maar wel door ernaar te luisteren. Luisteren naar kleuren? Dit klinkt toch wel heel erg vreemd. En toch kan het! Door middel van een elektronisch oog dat de frequentie van de kleuren waarneemt, kan de persoon kleuren van elkaar onderscheiden. Deze frequenties worden naar een chip gestuurd die ingeplant is in het achterhoofd van de persoon. Elke kleur heeft zijn eigen frequentie en dus ook zijn eigen geluid. Deze geluiden zijn niet voor andere mensen hoorbaar, ze worden via de beenderen doorgegeven aan de persoon die de eyeborg draagt. De persoon in kwestie kan dan wel kleuren van elkaar onderscheiden, hij weet nog steeds niet hoe bijvoorbeeld rood of blauw er uitziet. Dit is echter al een hele vooruitgang voor mensen die geen kleuren zien en ze toch willen waarnemen!

Op deze manier kan men ook anders naar kunst gaan kijken. Voor velen van hen zijn schilderijen maar een verzameling van grijstinten terwijl het kleurgebruik ook belangrijk is om de betekenis achter het schilderij te ontdekken. Met deze eyeborg horen ze als het ware de verschillende kleuren die op het schilderij te vinden zijn. Ze kijken dus niet zozeer naar het schilderij, maar ze luisteren ernaar. Voor mensen die wel kleuren kunnen zien is een schilderij een visueel gegeven. Voor mensen die kleurenblind zijn wordt het een soort van muziekstuk. Voor Neil Harbisson is door een museum wandelen dus eigenlijk gelijkaardig aan naar een concert gaan omdat hij dan van elke kleur die er aanwezig is een ander geluid ontvangt. En dit is toch wel een heel aparte manier om kunst te beleven.

Neil Harbisson doet ook graag onderzoek naar de manier waarop mensen denken en brengt dit in verbinding met het gebruik van kleuren. Hij heeft twee belangrijke speeches van twee beroemde personen omgezet in kleuren zodat wij kunnen zien hoe hij de speeches voor zich ‘ziet’.Kleurenblind

Een van de twee kleurenpatronen is de speech van Martin Luther King en de andere is van Adolf Hitler. Hij heeft aan verschillende mensen gevraagd welke van de twee kleurenpatronen hen het meeste aansprak en in de meeste gevallen was dat de linker. Dat was echter tot ze hoorden dat dat de speech van Hitler omgezet in kleuren is. Vele mensen veranderden op dat moment van mening en zeiden dat ze bij nader inzien toch de tweede afbeelding mooier vonden. Deze resultaten zijn echter niet wetenschappelijk aangezien hij zelf de kleuren bij de frequenties heeft gekozen.

Voor de mensen die graag eens op dezelfde manier naar kunst willen kijken (of beter gezegd luisteren) is er een application voor smartphones die hetzelfde effect weergeeft. De geluiden komen ongeveer overeen met de geluiden die de mensen met de eyeborg horen. Op deze manier kun je zelf beleven hoe een kleurenblinde persoon kunst beleeft. Op onderstaande website kun je meer informatie vinden over deze app.

Bronvermelding:

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s