Spritz, het einde van boeken of loopt het niet zo een vaart?

Spritz is een nieuwe app die belooft om communicatie en het lezen vlotter, eenvoudiger en meer efficiënt te laten verlopen. Concreet is dit een app die de leestijd inkort. Traditioneel lezen gaat als volgt: je ogen volgen de tekst van links naar rechts of van rechts naar links. Zo lees je woord per woord en dus zin per zin. Frank Waldman, Maik Maurer en Jamie Locke hebben ontdekt dat dit veel eenvoudiger kan. Ze ontwikkelden een app die geen zinnen toont, maar de tekst woord per woord laat verschijnen. De centrale letter van het woord wordt rood gekleurd. Je ogen focussen hierdoor op één punt en hoeven dus niet constant over de verschillende letters te verschuiven. Op deze manier krijg je telkens de essentie te lezen en heb je ook geen boek nodig. Kortom plaats- en tijdsbesparing alom.

(afbeelding www.spritzinc.com)

Deze app kan o.a. gebruikt worden in de businesswereld. In de huidige maatschappij waarin alles zo snel mogelijk moet gebeuren, kan Spritz een positieve evolutie zijn. Je verliest geen tijd met het lezen van mails, lange documenten enzovoort. Een grote papierberg kan hierdoor vervangen worden. In slechts een paar minuten heeft iedereen de essentie gelezen en kan alles ook sneller verlopen. Vervang dus al het papier door Spritz. Doordat de tekst sneller gelezen is, is er dus meer tijd om te werken en actie te ondernemen. Een keerzijde van deze nieuwe app kan miscommunicatie zijn. Aangezien het in zo’n snel tempo voorbij gaat, kan je de tekst niet meer herlezen waardoor je sommige zaken verkeerd interpreteert of gewoon enkele zaken mist.

Niet alleen in de businesswereld kan deze app worden toegepast, ook op school kan het een handig hulp- en leermiddel zijn. Denk maar aan de verschillende teksten om op niveau te lezen. De app kan worden aangepast aan het leesniveau. Zo kan je bijvoorbeeld de app instellen op 250 woorden per minuut, maar je kan deze steeds opvoeren tot wel 600 woorden per minuut. Zo kan je het leesniveau steeds hoger leggen en dus de leerling motiveren om sneller de woorden te lezen en te begrijpen. Anderzijds lijkt het ons niet aan te raden om Spritz te gebruiken in plaats van een PowerPoint of groepslezen.

En onderzoekers zoals professor Wouter Duyck betwijfelen of het echt wel zo veel sneller lezen wordt als de makers van de app beweren. Verder blijkt het voor oppervlakkig onthouden wel te werken, maar de meerwaarde voor diepgaander verwerking is er niet, integendeel.

Is dit dus het einde van traditioneel lezen? Of deze app het echte lezen zal veranderen is te betwijfelen. Het lezen van boeken is trouwens nog steeds een ontspannende gebeurtenis en is moeilijk te vervangen door dit soort technologie. Boekenliefhebbers houden volgens ons ook van het tastbare van een boek en houden van het lezen en herlezen van zinnen. Wij vermoeden dat deze app daar weinig verandering in zal brengen.

Bronnen:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s