Kunnen we nog offline leven?

Is het haalbaar om in onze huidige maatschappij als jongere geen gsm te hebben of gebruik te maken van het internet? Hoe maak je afspraken? Kan je schoolwerk tot een goed einde brengen? Blijf je voldoende op de hoogte van wat er leeft in de wereld en in je eigen omgeving? Ga je je niet eenzaam voelen?

We zijn het zo gewoon om op elk moment van de dag online te zijn en we worden overspoeld door informatie. Natuurlijk kan je wel even zonder; op vakantie hebben we duidelijk minder moeite om facebook, twitter, online kranten of onze mail even aan de kant te schuiven. Maar eens terug thuis, dan begint ons online-leven onmiddellijk weer, en moeten we snel inhalen wat we gemist hebben. Zou het mogelijk zijn om offline mee te draaien in de samenleving, zonder al te grote moeilijkheden? De Nederlandse student Bram van Montfoort nam de proef op de som.

In 2012 leefde hij een jaar lang offline: weg gsm, weg internet. Hij moest het zien te redden met een vaste telefoon met antwoordapparaat en het, old fashioned brieven schrijven. Van Montfoort merkte vrij snel dat een offline leven toch niet zo evident is. Afspraken kon hij niet zo maar last-minute veranderen of afzeggen, voor school moest hij de bibliotheek in duiken en rekenen op de goodwill van administratie en docenten, zijn vriendengroep onderhouden vroeg meer energie…

Maar hij merkte ook voordelen. Hij genoot van de rust, het niet continu bereikbaar zijn. Er was minder sociale controle en hij kon genieten van uitgelopen café-avondjes zonder te moeten verantwoorden waarom hij niet op het volgende feestje was geraakt. Mensen moesten al heel wat moeite doen om hem op het matje te roepen. Het brieven schrijven zorgde voor diepere contacten: “Het leuke aan een brief is dat je niet van die quasi-opgewekte dingen schrijft, je neemt echt de tijd en leert iemand op een heel andere manier kennen.”

Na het experiment bracht van Montfoort een boek uit over zijn ervaringen, en keerde hij terug naar zijn online-leven. Hij concludeerde dat het vandaag de dag bijna onmogelijk is om volledig offline te zijn. Belastingen, inschrijvingen, afspraken… het gebeurt allemaal online. Dat is op zich ook niet erg. We moeten ons alleen meer bewust zijn van ons eigen handelen. Af en toe onze gsm of Iphone even aan de kant leggen en weer een echt gesprek voeren, van tijd tot tijd eens rust inlassen, focussen op één ding i.p.v. met duizend dingen tegelijk bezig te zijn, dáár gaat het volgens van Montfoort om. “Een combinatie van het bruisende online-leven met de rust van een offline-leven.” Wij zouden het zelf niet beter kunnen zeggen.

Bronnen:

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s