M’as tu vu? (een vergelijking van hipsters in de krant)

Eerder deze maand verscheen er in de Morgen een artikel over ‘hipsters’.
Enerzijds denk je ‘Wie zijn dat?’ Wel, de Morgen omschrijft het als ‘dé subcultuur, (…) overgewaaid uit hipster-steden als Berlijn, Barcelona en Kopenhagen.’ Anderzijds denk je misschien ‘Hallo, hipsters zijn zo 2000-whatever’. Dat dachten wij zelf ook, De Standaard deelde ook onze mening. Deze krant stuurde al in april 2011 een reporter op pad om een week als hipster te leven.

Een kleine vergelijkende studie van beide ‘hipsters’.

Volgens de Morgen dragen de jongens een parka of leren biker jacket, en maken hun outfit af met een blits paar sneakers, bij voorkeur van Nike. Ze hoeven geen baard of snor te hebben, maar het helpt wel. Bij de meisjes zien we ook dezelfde Nikes, maar ook dure naaldhakken zijn hun ding. See-throughkledij en cropped t-shirts kunnen ook, zolang het niet ordinair wordt. Ze dragen dus het liefst zwart in contrast met felle sneakers.

De Standaard ziet het ietsje anders, als schoeisel Dr. Martens, grote bril op de neus, neptattoo op de arm, pantersjaaltjes en superhelden T-shirts. Geshopt wordt er onder andere in Urban Outfitters, dé hipsterwinkel bij uitstek. Daar vinden ze grof gebreide truien, leren hotpants, hoedjes en T-shirts met rennende paarden.

Beide artikels hebben het ook over wat hipsters eten. Beide kranten zijn het erover eens dat gezond ‘the way to go’ is. Maar waar de Standaard ervan overtuigd is dat alle hipsters vegetariër of veganist zijn, beweert de Morgen dat hipsters wel graag
hamburgers verorberen.

De meest opvallende verschillen zitten bij deze kranten alvast in de kleren en de eetgewoonten.
Volgens de Morgen houden hipsters hun kledingstijl graag zwart, de Standaard gelooft in ‘More is More’. Hoe fouter, hoe liever. Hamburgers en vegetarisme valt volgens ons ook niet echt te rijmen.

Onze conclusie?

Volgens ons is de hipster gewoon een trendsetter die hip en modern voor de dag wil komen. Dat maakt hen op het eerste gezicht uniek, maar ze worden al snel gevolgd door de grote massa waardoor je je op den duur kan afvragen of het woord
“hipster” de lading nog dekt. Het is algemeen geweten dat de trends ons veel later bereiken dan in de grootsteden.
Wanneer je punkers of gothics over straat ziet lopen, gaan zij het niet ontkennen als je hen zo aanspreekt. De hipster wordt de dag van vandaag als negatief bekeken. Wanneer je tegen iemand zegt: ‘je bent een echte hipster.’ Zal die persoon meteen op zijn tenen getrapt zijn en dat ontkennen. Vroeger kon je goed zien tot welke subcultuur iemand wou behoren, nu zijn de grenzen enigszins vervaagd.

Maar om hier van een subcultuur te spreken? Evolueert deze subcultuur dan zo snel dat het nu bijna het compleet tegenovergestelde is tegenover drie jaar geleden? Of gaat het hier gewoon om oppervlakkige modetrends, die vlugger veranderen dan dat je hipster kan zeggen.

Kelly Vermeiren, Luna Van der Poten, Katrijn Springael, Ellen Loobuyck, Karolien Vandriessche

Bronnen:

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s