Blackphone: De privacy-vriendelijke telefoon?

Het is misschien een understatement, maar de laatste decennia kende onze technologie een enorme vooruitgang. De wil om in verbinding te staan met de rest van onze planeet, heeft ons (sociaal) medialandschap gemaakt tot wat het nu is. Die moderne wil gaat nog steeds gepaard met een eeuwenoude drang naar eigen plek, waar privacy garant staat. Om dit te realiseren vond men ‘the Blackphone’ uit. Deze toestellen bestaan al jaren voor bedrijven maar waren nog te duur voor het gewone volk die hun privacy ook zeer op prijs stellen. Nu kunnen ook zij genieten van een betaalbare smartphone die de privacy van de gebruiker beter afschermt. Mensen zullen zich veiliger voelen wanneer ze sms’en, bellen of videochatten.

Vorig jaar is er veel commotie is geweest rond de NSA en zijn activiteiten tegen de privacy van ons allemaal. Reclame-makers spelen daar handig op in. In reclamevideo’s  verschijnen flarden van NSA-artikels om zo de klanten te lokken voor deze onafluisterbare smartphone. Wat ironisch is, is dat de makers niet kunnen garanderen dat de Blackphone ‘NSA-beveiligd’ is. Mensen moeten immers niet bang zijn van de NSA. Het staat vooral in voor de veiligheid van alle mensen. Wat NSA doet kan je net zo goed vergelijken met, zoals op de tv-show ‘The Young Turks, wordt verkondigd met de prachtige woorden: “Je bent (ze zijn?) een bibliotheek aan het creëren. Ze lezen niet elk boek in de bibliotheek. Ze verzamelen ze alleen maar.” Zolang je niets te verbergen hebt, hoeft niemand zich bedreigd te voelen. Het is net door deze instanties dat criminelen kunnen opgespoord of betrapt worden via camerabeelden en telefoongesprekken.

De Black-Phone: revolutionair of verkooptruc?

Het oorspronkelijke doel van de black-phone was de privacy garanderen voor telefoongesprekken, sms-berichten, videogesprekken en e-mail. Dat laatste bleek een te moeilijke opdracht te zijn: in augustus 2013 werd besloten om hun “silent mail” stop te zetten.

Het begon allemaal met een downloadbare app voor IOS en Android. Je belt en smst via een wifi, 3G en 4G netwerk waarbij SC garandeert dat je dit via hun servers in volledige privacy kan doen. Daar knelt dan ook het schoentje: je kan enkel in volledige privacy bellen naar een andere telefoon met die SC-app. Heeft de persoon aan de andere lijn die app niet, dan kan je (eventuele) waanzinnig geheime informatie worden afgeluisterd. Hierbij moeten we ook rekening houden dat er nog vaak naar vaste telefoons wordt gebeld die niet voorzien zijn van deze privacy-app.

De Black-Phone is dus de volgende stap. De vraag die wij ons stellen: is deze Black-Phone echt zo revolutionair of slechts een uitbreiding van de app in de vorm van een toestel. Het antwoord is helaas het tweede. Het bedrijf verdedigt zichzelf nog op de site met volgend argument:

“Most network activity on a typical smartphone is not actually phonecalls. Internet activity forms the bulk of network traffic, and Black-Phone still improves the privacy or such traffic for an isolated, individual user. Also bear in mind that the various encryption tools on Black-Phone are at the service level, not the device level, which means you can use all those services with other phones. All that said, we hope you’ll encouragement your friends and family to buy one anyway!” (bron: www.blackphone.ch)

Dit typisch staaltje reclame kunnen we gemakkelijk doorprikken. In de eerste zin al gaan de ontwikkelaars enkel van smartphones uit, bellen naar andere toestellen negeren ze hier. Wat verderop maken ze hun eigen product (de Black-Phone als toestel) ook meteen overbodig door te benadrukken dat er ook nog steeds de app is voor andere toestellen. Als afsluiter wordt er ook nog beroep gedaan op de overtuigingskracht van de koper zelf. Behoorlijk slappe reclame als je het ons vraagt. Komt ook nog eens bij dat de structuur van de Black-Phone volledig is gebaseerd op de bestaande Android-structuur. Niets nieuws onder de zon dus.

De Black-Phone werkt pas volledig als iedereen zo een toestel of een smartphone met de juiste apps heeft. Dit zal niet snel gebeuren en dat maakt van deze Black-Phone vooral een goede verkooptruc: het speelt in op de actualiteit. De Black-Phone is helemaal niet zo revolutionair, daarvoor is het te afhankelijk van andere zaken. Privacy? Daar zullen we toch nog op moeten wachten in telecomland.

De Blackphone is vanaf volgende week, 24 feb beschikbaar op het Mobile World Congress in Barcelona.

Naast het feit dat dit vermoedelijk een nieuwe invloed zal uitoefenen op mediawijs Europa en dat dit product wel eens hét nieuwe gat in de markt zou kunnen worden is het niet slecht om op onze hoede te zijn voor producten als deze. Wij groeven dieper en kwamen het één en ander te weten…

Saartje, Katrijn, Joyce, Ward & Floris

Bronnen:

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s