Rape Culture, Sociale Media en de Steubenville Rape Case.

Dat jongeren in Amerika eens durven doorfeesten wisten we al door jeugdfilms als Project X, Superbad, American Pie, Road Trip: Beer Pong… En dat de alcohol daar vlot vloeit is dan ook erg voor de hand liggend, hoewel dit naar Amerikaanse wetgeving niet zou mogen op die leeftijd. Jongeren vinden hun voldoening niet meer op café, maar op zogenaamde binge drinking feestjes. En dat loopt af en toe fout. Flink fout.

11 augustus 2012. De zestienjarige Jane Doe wordt door haar vriendin overgehaald om mee te gaan feesten met de jongens van het Steubenville Ohio American Footballteam. Al goed beschonken besluit ze om mee te gaan. Daar aangekomen begon ze volgens getuigen nog meer te drinken. Na een tijd had ze problemen met haar evenwicht en kon ze niet duidelijk meer praten. Omstaanders zagen dit als een aanleiding om haar te pesten en vernederen. Zo daagde een baseballspeler anderen uit om op haar te urineren. Na een tijdje kon het meisje niet meer zelfstandig rechtstaan. Buiten moest ze overgeven. De Footballspelers besloten om thuis verder te feesten en namen het meisje mee in hun wagen. Daar begon een van de hoofdrolspelers van deze avond, Trent Mays, haar te betasten, borsten te ontbloten en te vingeren. Dit alles terwijl een derde het filmde met zijn gsm. Op het huisfeestje aangekomen moest het meisje nog meer overgeven en viel ze uiteindelijk bewusteloos neer. Volgens getuigen heeft Mays gevraagd hem oraal te bevredigen maar ze reageerde niet meer. Toen heeft hij zijn penis getoond terwijl een vriend Ma’lik Richmond haar vingerde. Tegen die tijd was ze volledig naakt. De seksuele vernederingen gingen nog een hele avond door.

De ernst van de Steubenville Rape Case waren niet zozeer deze feiten, maar de reactie van omstaanders. Tientallen jongeren zagen dit gebeuren en reageerden enkel met hun smartphones. Sociale media werd verkracht door degoutante tweets en Instagram-foto’s die online de ronde deden. Een compleet gebrek aan moreel bij de feestvierders.

Uiteindelijk werden enkel Trent Mays en Ma’lik Richmond aangeklaagd. Maar waren zij wel de enigen die schuld troffen?

Het gebrek aan bestraffing en de straffeloosheid van de vele omstaanders trok aandacht van hackerscollectief Anonymous. Deze zelfbenoemde waakhonden van de maatschappij namen al eerder het recht in eigen handen en deden dit opnieuw. Ze waarschuwden de daders met een Youtube-video.

blog

blog1blog2

Maar ook de mainstream-media reageert op een erg onorthodoxe manier. In een hallucinante nieuwsuitzending van CNN waren reporters erg aangedaan door het lot van de twee jonge sporters. Volgens de uitzending is hun leven geruïneerd. Er wordt zelfs letterlijk de vraag gesteld over wat het blijvend effect is op twee jonge mannen die beschuldigd worden van verkrachting. Hoe het verder moet met het slachtoffer is voor CNN van ondergeschikt belang.

Praten over verkrachting was lange tijd “not done”. Het bleef binnen de taboesfeer hangen. De laatste tijd is daar verandering in gekomen en er is zelfs een nieuw woord opgedoken: de “Rape Culture”. Een totaal gebrek aan respect voor de vrouw en het geweld dat ermee gepaard gaat, zoals verkrachting. Van Steubenville tot India, wereldwijd is het nog steeds schokkend hoe dit probleem nog zo diepgeworteld zit in de hedendaagse maatschappij. Ook hier in België hadden we met “Femme De La Rue” ons eigen hoofdstuk in dit verhaal.

Timon Van De Voorde, Niels François, Jade Voet, Dries Merckx, Arno

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s