BarisART, kunst en koffie

De titel is een samenstelling van Barista en Art. Voor diegenen die niet weten wat een Barista is: dit is iemand die professioneel met koffie bezig is. Dit houdt niet enkel het zetten van heerlijke koffie in of het maken van cappuccino’s maar ook alles over koffie weten van de plantages tot de koffiebonen tot heel de geschiedenis en het proces er rond.

Mike Breach, een barista die in een hotel werkte, verveelde zich waardoor zijn creatief proces begon te werken. Hij is begonnen met Latte Art als een manier om verveling tegen te gaan.

Jaarlijks zijn er vier westrijden voor Barista’s: de Nederlandse Barista kampioenschappen, de Latte Art kampioenschappen, de cuptasting kampioenschappen en de Coffee in good spirits kampioenschappen.

Hierbij moet elke deelnemer vier expresso’s, vier cappuccino’s en vier koffiespecialiteiten maken. Bij elke specialiteit krijgt de deelnemer 15 minuten de tijd om zich voor te bereiden.

Daarnaast zijn er ook nog thuisbarista kampioenschappen. Voor mensen die dit doen als een thuishobby.

In dit filmpje vertelt hij meer over het hoe het allemaal begonnen is en toont hij hoe het in zijn werk zit:

Enkele creaties van hem:

koffiekoffie1

Ondertussen hebben anderen ook al de “know how” in de vingers. En is Latte Art een echte kunstvorm onder de Barista’s aan het worden.

Ondertussen is het al zo populair geworden dat je er zelf cursussen kan voor gaan volgen. Bijvoorbeeld kan je nu een cursus volgen bij Syntra. Deze opleiding staat open voor professionelen in de horeca die koffiekenner en specialist willen worden. Niet alleen de versiering van koffie wordt een hype, ook het koffie drinken zelf! Het lijkt alsof er een hele competitie wordt gevormd tussen verschillende koffie instituten, door deze “ competitie” zullen we maar zeggen, bekomen we (zoals je ziet) prachtige en steeds meer naar de perfectie strevende koffietjes.

Lisa, Nienke, Nele en Sylvie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s