De gevaren van hypes

Zijn hypes wel zo onschuldig als ze lijken? Gaat het niet van kwaad naar erger? Wat bezielt de jongeren om hun leven en toekomst op het spel te zetten, om deel uit te maken van een hype?hypes

In 2011 was planking één van de meest opvallende hypes. Vooral jongeren werden gebeten door deze onschuldig ogende trend.

Bij planking dient het lichaam als een plank om ergens op te gaan liggen. Zo liggen mensen op tafels, tramzitjes, trappen enzovoort. Een vriend of vriendin neemt er een foto van en post deze meteen op Facebook. Het begint veilig, maar al snel wordt het een wedstrijd om zo veel mogelijk vind-ik-leuks te verzamelen en deze hype toe te passen in extreme omstandigheden. Zo gaan ze op daken, vliegtuigen en balkons liggen. Hierbij is zelfs al een eerste slachtoffer gevallen!

Je zou denken dat mensen hieruit geleerd hebben, maar dat is niet het geval.

hypes1

In 2012 ontstond er een nieuwe hype: gallon smashing.

Bij dit fenomeen smijt je jezelf met vloeistof tegen de vlakte in een supermarkt. Het ziet er grappig en onschuldig uit, maar is dit wel zo? Het is duidelijk dat deze mensen geen rekening houden met de gevolgen. Stel je voor: je werkt in een supermarkt en er doen mensen aan gallon smashing. Hygiënisch is het alvast niet, en ook voor de gallon smasher kan het pijnlijk aflopen. Wat als je een gewricht verstuikt of een hersenschudding oploopt? Hopelijk kunnen we morgen nog veilig en zonder rubberen laarzen naar de supermarkt.

Deze hypes waren nog vrijwel onschuldig, vergeleken met sommige hypes die vandaag de ronde doen.

Hypes kunnen leiden tot zinloos geweld, zoals bij happy slapping. Deze trend is overgewaaid vanuit Engeland en is ronduit onverantwoord. Een groepje jongeren valt een onschuldige voorbijganger aan en slaan die zonder reden in elkaar. Ondertussen filmen anderen dit en lopen achteraf zo snel mogelijk weg. Na een korte montage plaatsen de happy slappers hun filmpje op het internet en pronken ze met degene die de raakste klappen uitdeelde. Deze trend getuigt van pure agressie, waarvan we hopen dat het een uitzonderlijk geval is. Een hype die zo buitensporig en koelbloedig is, mag en kan niet getolereerd worden. Wij willen veilig de deur uit kunnen!

Florentine, Dorien, Adelien, Marijke en Stacy

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s