Strafbaar tuinieren

De vergrijzing van de steden beperkt zich niet enkel tot zijn inwoners, maar heeft ook zijn weerslag op de omgeving. In de Verenigde Staten, zo’n dertig jaar geleden, besloten enkele groene waaghalzen het heft in eigen handen te nemen. Guerrilla gardening ontstond.

 Gardening in Europa
Op Europese bodem begon het allemaal met één man, Richard Reynolds. Zijn persoonlijke missie bestaat eruit de Engelse steden om te toveren in groene paradijzen. Via zijn Facebookpagina wist hij zijn stadsgenoten ervan te overtuigen samen met hem verrassende groene ingrepen te doen in het stadslandschap. Het project kreeg al snel navolging in België. De gardeners hanteren hier wel een heel andere tuiniersaanpak dan hun Nederlandse en Engelse collega-rebellen, die de anonimiteit van de nacht verkiezen om hun slag te slaan.

guerrilla

Zondagnamiddag komen de Gentenaren samen en stoppen de stad, op klaarlichte dag, in een groen jasje. Straf, als je bedenkt dat deze vorm van tuinieren nog steeds illegaal is. Ze kiezen heel bewust dit moment uit. Hoe meer voorbijgangers, hoe groter de kans anderen aan het tuinieren te krijgen.

Proces van de stadsingreep
Guerrilla gardening vergt ook een tikkeltje denkwerk. Vooraleer je aan het tuinieren slaat, doorloop je best eens de stappen van het proces.

  1. Zoek een vergeten stukje grond in de buurt
  2. Beslis wat je ermee wilt doen en wat je nodig hebt
  3. Prik een datum vast (een datum in de lente is een aanrader)
  4. Ronsel wat groene vingers om je te helpen
  5. Neem foto’s van je plant-actie en post die op de Guerrilla Gardening-Facebookpagina

Trek dus die rubberlaarzen aan, verzamel vrienden rond een grijze plek in de stad en sla daar je slag. Guerrilla gardening, strafbaar tuinieren om van de stad een eigen plek te maken.

guerrilla1guerrilla2guerrilla3

Bo,  Margot, Jasmien, Katrijn, Jeroen, Trees, Elisa en Emma

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s