Ask.fm Vraag maar raak! Maar opgelet…

Vragen stellen waarover je wilt en aan wie je wilt. Je krijgt alle vrijheid en kan anoniem blijven, dat is zowat de werking van ask.fm, een opkomend sociaal netwerk.

In Vlaanderen is deze site nog niet zo bekend, maar in Ierland is hij razend populair. Je maakt een profiel aan en kiest een profielnaam. Daarna heb je de vrijheid om vragen te stellen en te reageren. De sociale netwerksite is zeer gebruiksvriendelijk en dat maakt net dat mensen hem graag gebruiken.

Natuurlijk zijn er ook veel nadelen aan deze site. Eenmaal jongeren anoniem op het internet kunnen surfen, durven ze alles. Plots zijn er geen grenzen meer, want in de anonimiteit zegt niemand wat je wel of niet mag doen. Deze grote vrijheid leidt tot online pestgedrag. Sommigen krijgen seks gerelateerde opmerkingen, anderen vernederende vragen of bedreigingen.

In Florida liepen de bedreigingen helemaal uit de hand toen een meisje van zestien haatberichten toegestuurd kreeg. In één van die berichten stond zelfs de vraag of ze zelfmoord zou plegen. Het meisje, J., kreeg voortdurend opmerkingen over haar uiterlijk. Het online pestgedrag werd haar te veel en ze stapte uit het leven. Het cyberpesten stijgt zienderogen nu ask.fm populair is geworden.

Met J. als blikopener zijn verschillende ouders een petitie gestart. Ook scholen willen iets doen tegen het cyberpesten op deze sociale netwerksite. Er worden flyers uitgehangen en brieven uitgedeeld met de raad ask.fm niet te gebruiken.

Ask.fm verdedigde zichzelf. Zij maakten een site met oog op communicatie, net zoals alle andere sociale netwerksites. Het probleem schuilt erin dat de maker van ask.fm geen opties heeft om misbruik te rapporteren. Andere sites, zoals facebook en twitter, bieden deze mogelijkheid wel aan, waardoor misbruikers geblokkeerd worden.

Vragen stellen waarover je wilt, aan wie je wilt en dat in alle anonimiteit. Een grote vrijheid die leidt tot cyberpesten. Een vrijheid met een hoog risicogehalte, als je ’t ons vraagt!

http://www.webwise.ie/AskFMExplained.shtm

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s