De Eco graffiti…Urban Knitting

Wat ooit werd gezien als “oubollig” en een hobby voor de ouderen onder ons, word nu gezien als de hipste trend.

Het gaat van kleine lapjes omhoog gehangen in stations, naar volledig ombreide bomen, tot zelfs het maken van truitjes voor afgedankte kippen van legbatterijen…

Urban Knitting, in België beter bekend als “wild breien”, is heel waarschijnlijk ontstaan in 2005 in Houston, een Amerikaanse staat in Texas. De bedoeling is eigenlijk om half afgewerkte breiwerkjes aan elkaar te naaien en deze overal op te hangen om een stad meer kleur en warmte mee te geven. Anderen zeggen dat er een politiek kantje aan zit, namelijk het “Feminisme”, omdat het geheel een beetje een “vrouwelijk” kantje heeft. In ieder geval werd deze tijdelijke vorm van street-art snel overgenomen door andere landen en is het dus ook niet meer weg te denken uit onze eigen streek. Men noemt ze tijdelijk, omdat de werkjes even snel verdwijnen, als dat ze zijn geplaatst.

Urban Knitting is zelfs zodanig in bij ons, dat bepaalde scholen in Plastische Opvoeding terug breilessen invoeren, zodat de leerlingen uiteindelijk met hun zelfgemaakte werkjes op stap kunnen gaan om er voorwerpen mee in te pakken, wat “Bombing” wordt genoemd.

In 2011 was wild breien zelfs zo een Hype geworden in Gent, dat er een grote stroom aan zo genaamde “wooligans” ontstond, door samenwerking met de “Wereld van Kina”, waar er in de tuin een volledige boom werd ingepakt of het “SMAK”, waar men wildbreisels gebruikte voor de opening van de tentoonstelling RAAK.

Ja, jouw Oma en meter wisten het al: Breien is cool!

 

Anneleen, Lien, Christina, Tatjana en Maaiken

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s