Wanneer kunst de stad overneemt, komen er graven in het Citadelpark

Wie Gent bezoekt, heeft het misschien al gezien, de grasvelden van het Gentse Citadelperk zijn omgetoverd tot een begraafplaats. In de week van 16 april 2012 ontpopten zich talrijke grafstenen uit de aarde van het park. Deze achtertuin van het S.M.A.K. en MSK stelt dezer dagen zijn paden ter beschikking voor het kunstproject Track.

Track is een kunstmanifestatie van S.M.A.K. waarbij 35 internationale kunstenaars tentoonstellingen organiseren in de publieke sferen van het stadscentrum van Gent. Het kunstproject treedt daarmee in de voetsporen van Chambre d’Amis (1986), een project dat binnen en buitenlandse kunstenaars aan de slag liet in de huiskamers van verschillende Gentenaars, en Over the Edges (2000), waarbij het beeld van de met ham beplakte zuilen van de aula ons nog vers in het geheugen liggen.

Waarom het Citadelpark? Om deze vraag te beantwoorden moeten we waarschijnlijk terug gaan in de geschiedenis van het park. De kunstenaars van dit gebeuren hadden weinig voeling met de diverse ruimten waarin ze hun werk moesten tentoonstellen. Daarom waren zij verplicht om hun mosterd te halen bij de plaatselijke realiteit. Hun onderzoek zal de komende maanden resulteren in unieke kunstervaringen in verschillende media, die inspelen op de sociaal, economisch en politieke situatie van de stad en de tijd waarin wij leven. De Engelse landpaden van het Citadelpark voldoen hierdoor aan de artistieke eisen van Track, waardoor het park meteen ook de eerste ruimte was die het concept mocht ervaren. Op elke steen staat de naam van een museum. Zo vinden we onder andere het S.M.A.K. en het Middelheimmuseum. Maar ook musea zoals het MoMa in New York, Accademia di belle arte di Venezia in Venetië en het Kunsthaus Wien in Wenen die iets verder van huis liggen komen aan bod.

Wat deze grafstenen precies betekenen, zal onze verbeelding moeten uitmaken. En dat is precies wat alle professionele kunstenaars willen prikkelen. Toen ik het werk ging bekijken kwam een oudere dame met haar hond bij me staan en vroeg heel oprecht: ‘Wat betekent dit, mevrouw?’. ‘Dat ben ik ook aan het uitzoeken’, antwoordde ik haar. Heel even keken we samen naar de grafstenen. ‘Ik denk dat het te maken heeft met de verbroedering tussen musea’, zei ze. ‘Ja, het gaat over samenwerking tussen Belgische en Duitse musea’, zei ze zelfverzekerd en wees naar het grafsteen met het Duitse opschrift. Zoals je ziet daagt Track de mens uit in publieke sferen. Benieuwd welke projecten er nog uit de bus zullen komen? Op de blog van S.M.A.K. lees je alvast dat Track binnenkort met zandzakken op de Kouter zal verschijnen.

Geïnteresseerd om ook deel uit te maken op van dit project? Het kan!

Meer info http://www.smak.be/nieuws.php?la=nl&i=680

Sarah, Marlies, Gitte, Jana, Katrien en Paulien

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s