Een leven zonder apps?!

Heel wat mensen zijn laaiend enthousiast over de applicaties die ze op hun smartphone kunnen gebruiken. Bedrijven zoals Apple voelen het succes ervan dagelijks nog groeien , maar we kunnen ons natuurlijk afvragen of het niet te ver gaat met sommige applicaties. Worden apps gemaakt voor de technologische vooruitgang of om gegevens van mensen te bemachtigen?
Webapplicaties zijn kleine programmaatjes die je op je smartphone kan installeren. Je kan er foto’s mee bewerken, muziek beluisteren, … . Apps leveren je informatie en zijn zeer handig in gebruik. Het aantal smartphonegebruikers groeit dagelijks en tegenwoordig worden apps ook gebruikt op tablets zoals de IiPad.

Apps vind je in een onlinewinkel zoals bijvoorbeeld de Apps-store van Apple. Deze opende zijn ‘deuren’ in 2008, sindsdien zijn er 25 miljard toepassingen gedownload. De onlinewinkel van Apple heeft ongeveer 600.000 toepassingen, gratis of betalend, die gebruikers op hun Apple-toestel kunnen installeren.

Microsoft wil dat Android- en IOS- apps beschikbaar worden voor Windows en betaalt ontwikkelaars om deze te maken (dit schrijft The New York Times).

Vele ontwikkelaars die willen er noch geld noch tijd insteken om deze te ontwikkelen voor Windows. Gewoonweg, omdat de markt er volgens hen niet klaar voor is.

Zijn Android Apps gevaarlijk?

Onderzoekers van Intel Labs, Penn State en Duke University bestudeerden het gedrag van dertig verschillende gratis applicaties. Hierbij ontdekten ze dat de helft van deze applicaties privé-informatie verstuurt, inclusief de locatie van de gebruiker. Ongeveer een derde van de apps stelt het ID van het toestel bloot, soms met het telefoonnummer en de serienummer van de kaart.

De onderzoekers vertellen dat gebruikers vaak te blindelings vertrouwen op de applicatie-makers. Om te laten zien wat apps echt kunnen doen i.v.m. informatie uitwisseling, gebruikten de onderzoekers hun eigen creatie genaamd TaintDroid. Een instrument dat in staat is om deze mogelijke privacyschendingen te volgen.

Dit is niet het eerste nieuws over de apps die toegang geven tot privé-gegevens, die vaak buiten het medeweten van gebruikers, is verschenen. Het is niet altijd een fout in de ontwikkeling, maar soms ook kwaadwillig opzet.

Florence, Charlotte, Jolien, Bo en Nele

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s