Als een tatoeage kunst wordt…

Tatoeages aanbrengen op het menselijk lichaam is van alle tijden. Egyptische mummies, Ötzi, Maori’s of zeelui: allemaal brachten ze versieringen aan op hun lichaam. Vaak was deze vroege kunstvorm verbonden met een ritueel, maar evengoed werden tatoeages geplaatst voor hun esthetiek.

Ook kunstenaars maken gebruik van de kunst van het tatoeëren. Hierbij denken we spontaan aan Wim Delvoye die varkens omtovert tot een prachtig kunstwerk.
Ook Shelley Jackson, een Amerikaanse kunstenares, gebruikt tatoeages om haar kunst te verspreiden. Zo heeft ze sinds 2003 haar project ‘Skin’ waarbij ze haar kortverhaal, dat bestond uit 2095 woorden, liet tatoeëren op mensen. Iedereen kan deelnemen aan haar project mits een goede motivatie maar Jackson maakt de uiteindelijke selectie. De woorden worden toegewezen in volgorde van aanvraag. Wie uiteindelijk gekozen wordt krijgt een woord toegespeeld en moet zich houden aan enkele voorwaarden voor de tatoeage zoals een klassiek lettertype en zwarte inkt. Het volledige kortverhaal wordt nergens getoond; enkel de deelnemers van het project krijgen het volledige verhaal te lezen. Op deze manier verspreidt Jackson haar literair werk onder de mensen op een bijzondere manier.

Ook Peter Aurisch maakt van zijn tatoeages ware kunstwerken. Je zult geen ordinaire tatoeages vinden die door hem gemaakt zijn. Aurisch’ tatoeages zijn namelijk moderne interpretaties van klassieke thema’s zoals het hindoeïsme. Het gaat hier over zeer sprekende, unieke kunstwerken met een betekenis of verhaal achter. De artiest maakt niet enkel tatoeages, hij is ook zeer goed in het ontwerpen van abstracte kunst. Zo is er bijvoorbeeld iemand die hem vroeg om ‘the sound of silence’ te ontwerpen. Een hele opdracht om zoiets op iemands lichaam te tatoeëren, maar Aurisch slaagt er telkens in de wens van zijn klanten en fans te vervullen!

Katrien, Sarah, Gitte, Jana, Marlies en Paulien

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s