Minivolwassenen

Kinderen op de grens van hun puberteit, die op zo een manier gestileerd worden dat ze minivolwassenen lijken. Het is een fenomeen dat langzaamaan meer en meer voorkomt en vooral in de modewereld. Een aantal voorbeelden zijn: Elle Fanning (13 jaar) die voor de herfstlijn van Marc Jacobs poseerde in 2011 en Hailee Steinfeld (14 jaar) die voor de winter van 2011-2012 het nieuwe gezicht werd van Miu Miu.

Maar het kan gerust nog een pak jonger én uitdagender. Thylane Lena-Rose Blondeau was amper 10 jaar oud wanneer ze poseerde voor Vogue. Ze prijkt op de cover van het Franse magazine met diep decolleté, make-up en hoge hakken. Deze pose riep veel controverse op. Er gingen stemmen op die zich afvroegen of het hier ging om kunst of botweg commerciële kinderporno?

Een kunstenares die hierdoor opnieuw ‘hot topic’ wordt is fotografe Sally Mann. Zij maakte een reeks foto’s van jonge kinderen in volwassen poses. Ze wilde de typische kinderonschuld koppelen aan donkere thema’s zoals dood, pijn en seksualiteit. Een voorbeeld hiervan is ‘Candy Cigarette’, een foto van haar eigen dochter met een sigaret in de hand. Sallly Mann speelt dus met de alom vertegenwoordigde stelling ‘Worden jong adolescenten te snel ingelijfd in de wereld van de volwassenen?’ Haar foto’s werden gemaakt lang voor er sprake was van Elle, Hailee of Thylane maar ze zijn wel brandend actueel.

Modemerken vragen alsmaar jongere modellen omdat de kledij hun goed lijkt te zitten en omdat het, ondanks de controverse, verkoopt. Tegenwoordig is het niet ongewoon meer dat adolescenten van 19 jaar opkijken naar jongeren van 13 jaar (soms zonder te beseffen dat deze veel jonger zijn dan hen). Zo is er de inmiddels 15 jarige Tavi Gevinson die dankzij haar blog ‘The Style Rookie’ (letterlijk: het stijlgroentje) overal ter wereld herkenning kreeg. Ze postte haar eerste artikel wanneer ze 11 jaar was. Nu vier jaar later wordt ze uitgenodigd op modedefilés, heeft ze een eigen T-shirt lijn en wordt ze genoemd in tal van modebladen. Modelabels zoals Rodarte bombardeerde haar tot hun muze en de Amerikaanse rockgroep Wilco vroeg haar mee te spelen in hun videoclip ‘The whole love’.

Deze evolutie in de (mode)wereld is iets dat ons enorm intrigeert. Worden kinderen van vandaag enigszins gedwongen om snel volwassen te worden of zijn ze gewoon sneller volwassen? Is dit een diepgaande verschuiving in de kind- en jongerencultuur of zal het fenomeen algauw plaatsruimen voor iets anders?

Bloss, Freya, Kjersti, Nele en Tess

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s